Hamlet 0.1

Enric Cambray i Sergi Belbel

Un “Stand-up Tragedy”
Sinopsi:

Hamlet, protagonista de la tragèdia més famosa de Shakespeare i d’una de les obres cabdals de la literatura universal, apareix davant les espectadores i espectadors del segle XXI per a explicar, comentar, jugar i disseccionar de manera divertida i gamberra el primer acte de l’obra que duu el seu nom.

I ho fa ben bé com un comediant de Stand-up Comedy (en aquest cas caldria dir de “Stand-up Tragedy”), és a dir: tot sol, cara a cara davant l’auditori, parlant directament al públic, amb molt de sentit de l’humor però també amb ganes d’arribar fins al fons de la…qüestió..

“The only answer is to be found by reading the play, studying it, learning about the characters from their entire dialogue and from the events there’s en sue.”

Leonard Bernstein

Un altre Hamlet?! Ja n’hi ha prou, quina tortura, no es pot fer reescriptura de cap altre text que no sigui el del “ser o no ser”?! Quina mania a potinejar una altra vegada un dels textos més emblemàtics de la història del teatre de tots els temps. No en podíeu trobar cap altre?

Pel que volíem fer, no.

Sergi Belbel

EQUIP ARTÍSTIC

Text i direcció
Sergi Belbel

Interpretació
Enric Cambray
Producció executiva
Roser Soler
Fotografia
David Ruano
Agraíments:
Marta Hervás, Kiko Planas, Roc Esquius, Jordi Bonet, Teatre Auditori Cardedeu, Sala Beckett, Dau al Sec.

Amb el suport de Cardedeu Inspirant Cultura (suport a la creació de l’Ajuntament de Cardedeu)

El projecte (intencions de l’autor):

Ja fa alguns anys, entre l’actor Enric Cambray i un servidor va néixer una complicitat que és, sense cap mena de dubte, el somni de tot autor de teatre: de cop, un intèrpret s’havia convertit per a mi no només un vehicle del text o textos que escrivia o era susceptible d’escriure sinó ni més ni menys que en una fons inesgotable d’inspiració. El que abans se’n deia una “musa” (o “muso”, en aquest cas).


Després de quatre o cinc experiències teatrals plegats, l’Enric un dia em diu: a mi mai ningú m’oferirà de fer un Hamlet. Què em va dir! Justament, Hamlet, l’obra mestra de l’autor de teatre més gran de tots els temps, una obra que a mi sempre m’ha resultat tan inquietant com, a voltes, complicada d’entendre, amb aquells parlaments interminables del protagonista aturant l’acció cada dos per tres per llençar-nos els seus pensaments tan profunds com recargolats i transcendents. I de cop, se’m va encendre la llumeta. Jo mai no dirigiré aquesta obra, però sí que puc intentar de fer-ne una versió escrita. Vull dir reescrita. La meva. Amb l’Enric i per a l’Enric i només per a l’Enric. Des del segle XXI, per descomptat, però al mateix temps, intentant d’entendre què dimonis havia escrit i volgut dir Shakespeare de manera tan incommensurable i irrepetible.


I se’m va acudir una animalada enorme: fer cinc obres, cinc llargs monòlegs per a cada un dels actes, que l’Enric hauria d’interpretar any rere any. És a dir, el primer acte, per ser representat l’any 2022 (aquest que estrenem ara), el segon l’estrenaríem el 2023… a veure si, quan s’acabi de construir la Sagrada Família, el 2026, ja tenim el cinquè per poder fer, en jornada única i suïcida, un dia sencer d’espectacle amb ell  els espectadors que s’atreveixin a venir…

De moment, volem arrencar amb aquest primer “round”, un tour de force que l’Enric durà a terme amb tots aquells que volgueu rellegir les paraules del primer acte del Hamlet de Shakespeare en una clau i un estil que us sorprendrà, amb sentit de l’humor i ganes de jugar amb les paraules i amb els pensaments d’aquest personatge únic que tots tenim al cap. Hamlet explica el primer acte de la seva tragèdia des d’un escenari de “stand-up” comedy: ell tot sol, amb un tamboret i un micròfon, amb la intenció de fer-vos passar una molt bona estona i també de fer-vos rumiar una mica. Que, si no, no seria Hamlet.

Sergi Belbel

Altres espectacles que et poden interessar

CPALACIOB-090722-0036-FASTT_Ordis

PARNÉ – Ordis

09 de Juliol 2022 – Ordis PARNÉ – Glòria Ribera Fotos Carles Palacio