Ordis

Publicat per Fastt el

Ordis és anomenat l’any 1020 amb el nom de: ORDEOS.

Durant l’època moderna (s. XV – XVIII), el lloc d’Ordis formava part, amb Navata i Espinavessa, de la baronia de Navata, la qual depenia del vescomte de Rocabertí i comte de Peralada, senyor feudal de la contrada.

Els caps de casa d’Ordis formaven la universitat, entesa com a conjunt dels veïns que vivien al lloc, en el sentit d’universalitat. Aquesta organització col·lectiva de la població d’Ordis es va mantenir fins que les tropes de Felip V van acabar amb les institucions catalanes.

L’escola

Antigament, l’escola d’Ordis s’ubicava on hi ha l’actual Centre Cultural Santa Caterina, edifici de l’edat Mitjana i antic hospital medieval on hostatjaven viatgers i peregrins. On ara hi ha la gran sala coberta, a mitjan s. XX, el sostre estava esfondrat de feia molt de temps i els infants de l’escola feien servir aquest espai de pati.

L’any 1961 (ara fa, doncs, 60 anys!) es van inaugurar les actuals escoles: en aquell moment una sola aula adossada a la casa del mestre que també s’hi va construir. Al sostre del que ara és l’aula Alguema encara s’hi pot apreciar el forat que hi havia per a l’estufa de llenya que permetia escalfar l’escola en aquella època. Més endavant s’hi afegiria una altra aula (l’actual aula Empordà, on de fa molts anys hi ha sempre els alumnes d’Infantil del nostre poble).

Imprescindibles

Dels diferents punts d’interès, els més significatius són l’església de Sant Julià i Santa Basilissa, d’origen romànic però ampliat i reformat al segle XVIII, i l’ermita romànica de Sant Nicolau, un temple del segle XII que es troba a uns dos quilòmetres del poble.

Situat a la plana de l’Empordà, Ordis reuneix tot allò necessari per gaudir de la tranquil·litat de l’Empordà més rural, poder visitar diferents esglésies i indrets d’interès històric i, alhora, per als més atrevits, aprofitar el seu aeròdrom i les activitats de l’aeroclub, com ara vols en ultralleuger.

Suggeriments

Un bon moment per visitar Ordis és durant la celebració de la Festa de l’Ordi, que rememora l’origen del nom del poble. Es tracta d’una fira gastronòmica i artesanal que es du a terme als voltants del mes de maig, amb activitats lúdiques i familiars, i amb al·lusions al cereal que, entre altres coses, serveix per produir la cervesa.

Testimonis

Vaig entrar a Ordis per primer cop un matí de novembre del 1973. Feia tramuntaneta, i el poble em va rebre amb els jardins enjogassats, riallers i acollidors que s’obrien a migdia, mentre que el nord presentava una fortalesa inaccessible, hermètica i altiva per protegir-lo del vent entramuntanat.

Maria Crehuet

Visita les Xarxes Socials del Poble