Nova edició de Micropobles a escena, una oportunitat de crear una peça escènica amb la companyia NUS Cooperativa

Publicat per Comunicació FASTT el

El FASTT torna a impulsar, per quart any consecutiu, Micropobles a escena, una proposta per incentivar la participació ciutadana als micropobles on té lloc el festival. Amb aquesta iniciativa, el festival proposa als veïns i veïnes crear una peça escènica des de zero guiats per una companyia professional, que en aquesta ocasió serà NUS Cooperativa. 

Per aquesta edició, el FASTT i la companyia proposen crear un procés creatiu, que parlarà sobre injustícies socials i farà visibles situacions decidides pels participants. En el taller, NUS Cooperativa ensenyarà a crear, jugar i transformar la realitat en grup, posant consciència a allò que expressen els conflictes, somnis i cossos. 

Amb l’objectiu d’apropar les arts escèniques a les zones rurals i facilitar l’accés a activitats d’aquesta tipologia, l’espectacle es crearà a partir de les vivències dels i les participants a partir del teatre fòrum, una tècnica del teatre de l’oprimit ideada per Augusto Boal els anys seixanta que es basa en representar un conflicte social que no se soluciona i convidar als espectadors a modificar l’obra, ja sigui substituint actors o canviant accions dels seus personatges per millorar-ne el resultat. Al final de l’espectacle, es debat i analitza cada una de les opcions i solucions aportades pel públic.  

Els assajos començaran el 23 de maig i finalitzaran el 27 de juny. La primera representació serà l’1 de juny a Vilaür, i se’n faran dues més (8 i 15 de juliol) per diferents pobles del FASTT. Les inscripcions s’obriran el proper dilluns, 24 d’abril, a través del formulari situat al web www.fastemporda.cat. Places limitades a un màxim de 15 persones que no cal que tinguin experiència prèvia. 

Micropobles a escena és una proposta gratuïta tant per als participants al taller com per als espectadors. La iniciativa apropa les arts escèniques a una població amb interessos artístics però amb poques oportunitats per a satisfer-los en el seu entorn. També s’acosta a una població intergeneracional que busca relacionar-se amb el seu entorn i enfortir vincles amb els seus veïns i veïnes. 

Sobre NUS Cooperativa

És coneguda per la seva llarga trajectòria en teatre social, així com per les seves accions formatives i comunitàries, metodologies participatives i expertesa en l’Economia Social i Solidària. Està especialitzada en visibilitzar i incidir en problemàtiques com les violències masclistes o l’assetjament, però també és un laboratori des d’on abordar altres problemàtiques, revisant-les i afrontant-les col·lectivament. 

Sobre el festival d’arts escèniques de l’Empordà

El FAST neix el 2013 de la mà de l’Associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d’identitat territorial que durant cinc anys va oferir múltiples propostes escèniques a l’Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d’aturada, el 2020 pateix diversos canvis: es passa a anomenar FASTT i canvia de format. És aleshores quan es converteix en un festival d’arts escèniques en xarxa per diversos micropobles de l’Alt Empordà.   

La raó de ser del festival és crear comunitat i acostar la cultura als municipis que no hi tenen accés. La sostenibilitat, proximitat i ruralitat són els pilars fonamentals i té un doble objectiu: ser una proposta cultural i de lleure pels veïns dels micropobles i permetre que els municipis guanyin notorietat i que, en definitiva, el projecte actuï com a generador d’oportunitats pels micropobles.

Aquest 2023, el festival creix i suma dos nous micropobles. Se celebrarà del 7 al 30 de juliol als municipis d’Agullana, Garrigàs, Maçanet de Cabrenys, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür mantenint l’aposta d’acostar la cultura a les zones rurals i brindar l’oportunitat de descobrir petits municipis altempordanesos.

Categories: Blog